Helve Toomla,
ametiühingute jurist

Kuidas vormistada töötaja töölt puudumist, kui nädal aega tööl olnud töötaja puudub kokkuleppel tööandjaga kaks päeva töölt?

Kas töötaja peaks kirjutama avalduse, et soovib palgata puhkust, mille siis tööandja rahuldab? Kui otsustatakse, et töötajale antakse palgalist puhkust, kas siis on võimalik see palgast kinni pidada juhul, kui töötaja peaks enne töölt lahkuma, kui tal tekib õigus neid puhkusepäevi saada?

Kokkuleppel on mõlemad variandid võimalikud. Tööandja nõusolekul võib saada nii palgata kui ka tasulist puhkust. Esimesel tööaastal tekib töötajal tasulise puhkuse nõudeõigus küll alles pärast vähemalt kuuekuulist töötamist, kuid poolte kokkuleppel võib juba esimesel töö-aastal anda puhkust täies ulatuses, sõltumata töötatud ajast.

Peab kinni

Kui töötaja enne tööaasta täitumist töölepingu lõpetab, võib tööandja ilma töötaja nõusolekuta tema palgast kinni pidada väljatöötamata puhkusepäevade tasu. Kinnipidamine ei ole lubatud, kui tööleping lõpetatakse tööandjapoolse lepingutingimuste rikkumise või tootmis- või töökorralduses tehtud muudatuste tõttu (töölepingu seaduse § 82), töötaja asumisel valitavale ametikohale (§ 85), tööandjaks oleva äri- vm ühingu või asutuse likvideerimisel (§ 86 p 1), tööandja pankroti väljakuulutamisel (§ 86 p 2), töötajate koondamisel (§ 86 p 3), töötaja mittevastavusel oma ametikohale või tehtavale tööle tööoskuse või tervise tõttu ( § 86 p 4) või töötaja pikaajalise töövõimetuse tõttu ( § 86 p 9).

Palgast kinnipidamisel peab töötajale igal juhul jääma teatav osa, mis sõltub tema ülalpeetavate arvust ja kehtiva alampalga suurusest. Töötasu arestimise (kinnipidamise) skeem on koduleheküljel www.just.ee/21937.