Helve Toomla, ametiühingute jurist

•• Sain uuelt ülemuselt teate, kus seisis: ”Seoses töö ümberkorraldamisega efektiivsuse tõstmise ja tagamise eesmärgil teen teile ettepaneku poolte kokkuleppel asuda üleviimise korras koristaja ametikohale.” Sellega muutunuks minu töö iseloom, töökohustused, töörežiim. Vabanen varalisest vastutusest. Kui ma ei nõustu, on mul teate järgi õigus nõuda töölepingu lõpetamist. Kas tööandjal on õigus sel viisil töölepingut muuta või nõuda töölepingu lõpetamist?

Ei ole. Tööandja ei ole kursis töölepinguseaduse (TLS) § 64 rakendamise võimalustega ega ole lõpuni lugenud paragrahvi 59. TLS § 64 kohaselt on tööandjal õigus tootmise või töö ümberkorraldamisel muuta ainult kahte tingimust – töö tasustamise aluseid ja töörežiimi, teatades sellest töötajale kirjalikult ette vähemalt üks kuu. Muudatustega mittenõustumisel on töötajal õigus nõuda töölepingu lõpetamist TLS § 82 alusel.

§ 64 alusel on tööandjal õigus töölepingut ühepoolselt muuta ainult sel juhul, kui tõesti korraldatakse tootmine või töö ümber – võetakse kasutusele arvutustehnika, tööd mehhaniseeritakse või automatiseeritakse, muudetakse vahetuste arvu jne. Teatest ei selgu, kas see tingimus oli täidetud. Aga ka sel juhul ei saa tööandja viia töötajat alaliselt teisele tööle, kuna muuta saab ainult töö tasustamise aluseid ja töörežiimi, mille hulka üleviimine ei kuulu. Muid lepingutingimusi muuta, sealhulgas alaliselt töötajat teisele tööle üle viia, saab TLS § 59 lg 5 kohaselt üksnes poolte kokkuleppel, nagu tööandja oma teateski märgib.

Töötaja, kes üleviimisega nõus ei ole, peaks tööandjale sellest kirjalikult teatama ning nõudma oma seniste töölepingutingimuste jätkamist. Kui tööandja siiski ühepoolselt lepingutingimusi muudab, võib töötaja pöörduda töövaidluskomisjoni või nõuda kohtu kaudu endisele tööle ennistamist, samuti muude töötingimuste taastamist ning saamata jäänud töötasu maksmist. Töövaidluskomisjoni või kohtusse tuleks pöörduda võimalikult kiiresti pärast seadusevastast üleviimist.

Tööandjapoolse lepingutingimuste rikkumise peale võib töötaja ka töölepingu lõpetada. Sellisest soovist tuleb tööandjale kirjalikult vähemalt viis kalendripäeva ette teatada. Avalduses tuleb tingimata näidata, mis tingimusi tööandja on rikkunud. Tööandjal tuleb sel juhul maksta hüvituseks töötaja kahe kuu keskmine palk.