mingi jama... seletage lollile

  • henry
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
18 aastat 2 kuud tagasi #27459 lisas henry
Et kõik nyyd aru saaksid, siis tuleb alustada otsast peale:
2004 aasta novembris läksin tööle yhte firmasse... ja sealne töötaja ja minu ylemus pakkus tööd tema isiklikus firmas... sai siis mindud tema isiklikku firmasse tööliseks.

ja jama hakkab:
alguses leppisime kokku, et teeme proovi aja 1 kuu ja siis kui asi sobib, siis teeme lepingu... nuh 2005 aasta jaanuaris olin ma põhimõtteliselt jutujärgi töölevõetud... aga minuga lepingut ei tehtud... palka maksti sularahas kuna mul lihtsalt ei olnud võimalik kalsta palka mangakontole kanda (täiturid jne.)

töötasin mina siis... sain palka nii nagu kokku lepitud... isegi auto kompi. ja telefon maksti kini ja kytusekulu jne.
koguaeg aga räägiti, et nuh nii kui natuke rohkem aega tekib, siis teeme lepingu... et lihtsalt teeme tagasiulatuva lepingu.

nuh kuni selle aastani oli kõik kombes kui välja arvata mõned seigad.
tegin mina siis tuludeklaratsiooni internetis ja vaatasin, et summa kuidagi õudselt väike (umbes 33000)... hakkasin siis uurima, et millisest hetkest ma nagu ametlikult tööl olen... raamatupidamise kaudu sain teada, et esimene ametlik palk maksti 31 august 2005
summad kõik klappisid ainult, et enne seda olin ma juba 7 kuud töödanud selles firmas... ok see selleks... vahet ju pole... kuna juba interneti panka sisenesid, siis mõtlesin, et vaataks kas mul ravikindlustus on... ja oma yllatuseks avastasin, et ravikindlustus ei kehti. ok elan ka selle tegelikult yle... ma suht terve inimene ja suht harva kylastan arste. nyyd on asi firmas nii kaugel, et tundub, et asi hakkab otsi andma... ylemus ytles, et sorry jne. et ei saa lubatud kuupäevaks palka maksta... et kuna firmal on võlad ja asjad... nuh leppisime siis 3minutijooksl kokku, et teeme nii, et mul on kuni palga väljamaksmiseni puhkus... ylemus oli nõus ja kõik. nyyd aga puhkusel juba kuuaega ja tundub, et see firma saabki otsa... oma palgast on veel kätte saada 1500 ja siis see summa mis ma nagu nyyd puhkusel olen olnud... ja kuna ma ise lahkumis avaldust ei kirjuta, siis yksmoment nad vist siis koondavad mind... nuh siis peaks veel mingid koondamis tasud saama.
mõtlesin, et kui koondamiseks läheb, siis on mul ju õigus nõuda raha?? ja kui firma juht keeldub, siis mis kahjud mul on selle töölepingu asjus... mina ise pole siiani oma töölepingut näinud ja sinna pole ka alla kirjutanud... aga ametlikult on mulle palka makstud ja ka maksud on makstud... mis edasi... enda lolli mõistuse juures on tööandja igati vähemuses... kui asi läheb ametlikuks, siista ei saa öelda, et meil lepingut pole, sest palka olen ma ju saanud... kui aga teeb mingi lepingu kus on mingi punkt sees et ta võib mu 1 päevase ette teatamisega vallandada või koondada, siis minu vastuargument on see, et ma pole sellele alla kirjutanud ja ylemus on allkirja võltsinud...
yldiselt... rääkige mida ma yldse teha saan ja võin ja mida ylemus mulle teha saab ja võib???

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • ninn
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
18 aastat 2 kuud tagasi #27461 lisas ninn
Vastas ninn teemas mingi jama... seletage lollile
Tööandja on antud juhul rikkunud TLS-t:

§28. Töölepingu vorm
(1) Tööleping sõlmitakse kahes eksemplaris, millest üks jääb töötajale, teine tööandjale. Ainult töö tegemiseks, mille kestus ei ületa kaht nädalat, võib töölepingu sõlmida suuliselt.
(2) Tegelikult tööle lubamine tööandja poolt on võrdsustatud töölepingu sõlmimisega, sõltumata töölepingu vormistamisest. Sel juhul vormistatakse tööleping kirjalikult tingimustel, mida tegelikult kohaldati. Kui tegelikud tingimused olid töötaja jaoks halvemad seaduses, haldusaktis või kollektiivlepingus ettenähtust, kohaldatakse vastavat seadust, haldusakti või kollektiivlepingut.
(3) Töölepingu vormistamata jätmine või nõuetevastase vormistamise eest kannab tööandja haldusvastutust.

Kas puhkuse vormistasite kirjalikult? Kas puhkusetasu maksti?

Üldiselt pole tööandjal sellises seisus, kus ta on jätnud töötajaga töölepingu sõlmimata, kuid on maksnud ametlikult töötasu, suurt midagi teha.
Küll aga võid ise töövaidluskomisjoni pöörduda, nõuda töölepingut ja tööd, näiteks.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • henry
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
18 aastat 2 kuud tagasi #27462 lisas henry
Vastas henry teemas mingi jama... seletage lollile
puhkuse leppisime kokku suusõnaliselt ja migit puhkusetasu ei makstud ja ka kokku ei leppinud mitte milleski, et see oleks nagu palgata puhkus... nii et kas puhkuse tasu või olen ma lihtsalt koguaeg tööl olnud aga tööd teinud ei ole kuna ei ole tööd mida teha

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • meeri
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
18 aastat 2 kuud tagasi #27473 lisas meeri
Vastas meeri teemas mingi jama... seletage lollile
nii keerulise probleemi puhul oleks mõttekas nõu küsida tööinspektsiooni juristilt. minu teada on abi tasuta.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.