tükitöö, õhtul ja öösel

  • manka
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
17 aastat 10 kuud tagasi #28694 lisas manka
*tegemist õhtu- ja öötööd eeldava tööga
*tahan maksta vaid tükitöö eest palka (ei taha nii, et oleks põhipalk, millele lisanduvad tükid), aga peab märkima ju ka palgamäära.
*kirjutaksin töölepingusse: Töötajale makstakse palka vastavalt ettevõttes kehtestatud palgasüsteemile. Tööandja poolt töötajale makstav palgamäär on 3000 krooni kuus, millele lisanduvad lisatasud õhtuse ja öise töö eest. Palga arvutamise viis: ühendatud tüki- ja tulemustasu alusel.

Kuidas nüüd on, kas ma sellise sõnastuse järgi tohiksin maksta töötajale tükitööpalka, millega inimene on arvestanudki ja milles me ka kokku oleme leppinud, jättes esiotsa töötasu arvestamisel tähelepanuta palgamäära? Palgamäära kasutaksin vaid selleks, et kontrollida, et tükitööpalga alusel arvestatud tasu poleks väiksem 3000+lisatasud ja kui on väiksem, siis tegema lisamakse? Tegelikkuses tuleb tükipalk palju suurem, kui kehtestatav palgamäär lisatasudena. Ega ma tükipalka makstes ei pea tasu suurendama õhtu- ja öötundide koefitsendi võrra?

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • annaliisa
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
17 aastat 10 kuud tagasi #28703 lisas annaliisa
Vastas annaliisa teemas tükitöö, õhtul ja öösel
Lp.Manka!
Sellist tasuliiki nagu "ühendatud tüki-ja tulemustasu" töölepingutes näha ei taheta! sellest või palju pahandust juhtuda kui mõni tööinspektor sellist asja nägema juhtub.
Tükipalgasüsteemile vihjab Palgaseadus ainult ühel juhul ja sedagi fraasiga: ...Ajapalgalisel töötajal, kes ei tööta normeeritud tööülesannete alusel...
Seetõttu peaks järeldama, et tükitööline on töötaja kes töötab normeeritud tööülesannete alusel. Seetõttu peab sellist palgasüsteemi töölepingus veidike kavalamalt kirjeldama.

PALGASEADUSE I peatüki Paragrahv 2. (2) mõtestab lahti Põhipalga mõiste, milleks on: Põhipalk on töölepingus või õigusaktis kindlaks määratud tunni-, päeva-, nädala- või kuupalgamäära alusel arvutatud palk.
Kuna probleem on tekkinud tükipalgasüsteemi kirjeldava terminoloogiaga tuleks tähelepanu pöörata just §2(2) viimasele 2sõnale sest tükipalk ongi mingi ajaühiku eest kokkulepitud palgamäära alusel arvutatav palk - tükipalgasüsteemi puhul tasustamise aluseks võetav hinne tuletatakse põhimõtteliselt vastavale ajavahemikule kindlaksmääratud palga­määrast ja töönormist. Seega on tükipalgasüsteemi puhul oluline rõhutada just töönormi ja kokkulepitud palgamäära olemasolu.

Palgatingimustena (mida töölepingus tuleb kirjeldada) käsitleb PALGASEADUSE Paragrahv 3. (1) palgamäärasid, töötajale makstavaid lisatasusid ja juurdemakseid, palga arvutamise viise ja maksmise korda.

Kuna palga arvutamise viis lähtub hindest mis tuletatakse ajaühikule kindlaks määratud palgamäärast ja töönormist siis peaks seda viisi ka mingis manuaalis kirjeldama. Sellisel puhul võib palgaarvutamise viisi töölepingus kirjeldades viidata sellisele dokumendile. Kuidas seda arvutamise viisi organisatsiooni siseselt nimetatakse on igaühe enda asi.

Mis puutub listasudesse õhtusel ja öisel ajal töötamise eest siis näeb seadus neid ette ikkagi lisatsudena - selliste eritingimuste puhul tuleb juurde maksta. Kuna kokkulepitud palgamäärad on ka kõikvõimalike lisatasude arvutamise läheks siis võiks kasutada neid sest töönormide vähendamine hinde tõstmiseks oleks ju kummaline käik.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • manka
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
17 aastat 10 kuud tagasi #28711 lisas manka
Vastas manka teemas tükitöö, õhtul ja öösel
tänan, annaliisa!

Aga kohe tekkisid ka uued küsimused (tegemist piimatootmisettevõttega): kuidas siis oleks õige panna töölepingusse kirja inimkeeli lahtiseletatult järgnev tasustamise viis: palka saab realiseeritud piimast teatud protsendi?
Normeerida pole piimatootmist ja väljalüpsi võimalik. Kuidas ma saan siis kehtestada mingit palgamäära, mis lähtuks töönormist?
Või kuidas käituda siis, kui ma näiteks lepin kokku, et palgamäär on näiteks 4000 krooni ja sisaldab juba lisatasusid õhtu ja öö eest(ka nii ju võib). Mille pealt ma siis arvestan neid lisatasusid tükipalgale juurde? Saaksin aru, kui tasu oleks ajatöö eest, siis küll 3000+lisatasu... Nüüd tükitöö puhul ei arvesta ma palgamäära endaga kuidagi, ainult lisan lisatasud sellest arvestatuna tükipalgale. Aga sisuliselt tahaksin ma nii, et ma maksan ainult tükitöö eest palka ja see tükihind sisaldabki juba kõikvõimalikke lisatasusid õhtu ja öö eest (va ületunnid, see teine teema). Kuidas korraldada?

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.