Põhipalga maksmine tulemustasu nime all.

  • Heldur
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
17 aastat 9 kuud tagasi #29412 lisas Heldur
Tere.
Kas võib normaalseks pidada olukorda, kus suur ja mainekas ettevõte maksab enamustele oma töötajatele lepingu järgi põhipalgaks vaid naeruväärse summa (miinimumpalk enam-vähem) ja üljäänu siis tulemustasu nime alt. Tulemuse otseseks hindamiseks kriteeriumid puuduvad ja tegelikult on number iga alluvaga suusõnaliselt kokku lepitud. Põhjus, miks selline süsteem välja on mõeldud, on see, et oleks hea lihtne kinni pidada töötasu täiesti suvaliste puudujääkite pealt, mis konkreetse töötaja haldusalasse üldse ei käi (materiaalse vastutus e lepingud puuduvad). Olen selline alluv ja üsna rahulolematu säärase olukorraga. Mida teha saaksin?
Ette tänades,
Heldur

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • Sirje
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
17 aastat 9 kuud tagasi #29422 lisas Sirje
Palgaseadus sätestab: §2. Mõisted

(1) Palk on tasu, mida tööandja maksab töötajale töö eest vastavalt töölepingule või õigusaktile, samuti muudel õigusakti, kollektiiv- või töölepinguga ettenähtud juhtudel. Palk koosneb põhipalgast ja seaduses ettenähtud juhtudel makstavatest lisatasudest, preemiatest ja juurdemaksetest.

(2) Põhipalk on töölepingus või õigusaktis kindlaks määratud tunni-, päeva-, nädala- või kuupalgamäära alusel arvutatud palk.

(3) Seaduses, haldusaktis, kollektiiv- või töölepingus ettenähtud juhtudel maksab tööandja töötajale peale põhipalga lisatasu või juurdemakseid.

(4) Lisatasu on summa, mida tööandja maksab töötajale põhipalgale lisaks täiendavate tööülesannete täitmise või nõutavast tulemuslikuma töö eest või muudel õigusaktis, kollektiiv- või töölepingus ettenähtud juhtudel, samuti preemiana tööandja ühepoolse otsuse alusel.

(5) Juurdemakse on summa, mida tööandja maksab töötajale selleks, et tagada talle ettenähtud palgatase ja hüvitada võimalik palga vähenemine.

(6) Keskmine palk on töötajal teatud aja jooksul teenitud palga kogusummast arvutatav keskmine tasu mingi ajaühiku (tunni, päeva, nädala, kuu vms.) kohta. Keskmise palga arvutamise kord sätestatakse Vabariigi Valitsuse määrusega .

(7) Palga alammäär on Vabariigi Valitsuse poolt kehtestatud kindlale ajaühikule (tunnile, päevale, nädalale, kuule vms.) vastav palga suurus, millest madalamas ei ole lubatud kokku leppida töötamisel täistööajaga.

[RT I 2001, 50, 287 - jõust. 11.06.2001]

Kahjuks on see tänane praktika.Võib arvata, et tööandja tugineb nn tulemuspalga maksmisel Palgaseaduse § 2 lõige 4-le.

Seadus sätestab, et ühesuguste lisatasude maksmisel tuleb kõiki töötajaid võrdselt kohelda. Ehk siis nn tulemustasu arvestamisel peab arvestuse alus olema vähemalt ühesuguse töö tegijatel ühesugune.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • Sirje veekord
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
17 aastat 9 kuud tagasi #29423 lisas Sirje veekord
Vastas Sirje veekord teemas Põhipalga maksmine tulemustasu nime all.
Ehk on sellest abi oma õiguste eest võitlemisel :

Palgaseaduse §51. Võrdse tasustamise põhimõte

(1) Keelatud on kehtestada eri soost töötajatele sama või võrdväärse töö eest erinevaid palgatingimusi.

(2) Tööandja on töötaja nõudmisel kohustatud tõendama, et ta on käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud põhimõtet järginud ja eeliste andmine on tingitud soost sõltumatutest objektiivsetest asjaoludest. Töötajal on õigus nõuda selgitusi palga arvutamise aluste kohta.

(3) Töötajal on õigus nõuda sama või võrdväärse töö eest võrdset tasustamist ning võrdse tasustamise põhimõtte rikkumisega tekitatud kahju hüvitamist. Hüvitise suuruse kindlaksmääramisel arvestatakse ebavõrdse tasustamise kestust, ulatust ja laadi.

(4) Tööandja on kohustatud teavitama töötajat tööle võtmisel võrdse tasustamise õiguslikust regulatsioonist.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.