Töötaja on tunnistajaks, annab tunnistusi ja puudub töölt

  • Küsija
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
17 aastat 8 kuud tagasi #29711 lisas Küsija
Mismoodi tuleb arvesse võtta töölt puudumist, kui töötajal on tõend, et ta on kohtus tunnistajaks olnud. Samas on töötaja saanud tööandjalt tõendi keskmise palga kohta kohtu jaoks, ja töötajale lubati see puudutud päev kohtu poolt hüvitada. Mis seadustes on kirjas tunnistaja töölt puudumise kohta kõik asjaolud, mida tuleb arvesse võtta, ja ka palga hüvitamise kohta?

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • Sirje
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
17 aastat 8 kuud tagasi #29713 lisas Sirje
Tegemist on seadusega lubatud puudumisega.
Tunnistaja kulude kompenseerimine:
Tunnistajal on õigus saada kohtuistungil viibitud aja või tõendusküsimustele vastamiseks ette nähtud aja eest keskmist töötasu. Tunnistajatasuks loetakse hüvitist saamata jäänud töötasu või muu püsiva sissetuleku eest. Püsiv sissetulek peab laekuma regulaarselt. Selleks peab tunnistaja esitama kohtule tõendi oma keskmise töötasu või muu püsiva sissetuleku kohta. Tunnistajatasu makstakse ka siis, kui tõendusküsimustele on vastatud kirjalikult. Tõendamisküsimustele kirjalikult antud vastuste eest tunnistajatasu arvutamisel lähtutakse vastuste lehekülgede arvust ja tunnistajatasu tunnitasu alammäärast. Tõendi puudumisel või kui tunnistajal sissetulek puudub või kui tunnistaja ei ole seoses tunnistuse andmisega sissetulekut kaotanud, makstakse hüvitist Vabariigi Valitsuse kehtestatud kuupalga alammäärast lähtudes (alates 01.01.2006.a. on tunnipalga alammääraks 17 krooni ja 80 senti). Kui tunnistaja viibib kohtuistungil väljaspool oma elukohta, hüvitatakse talle esitatud dokumentide (sõidupiletid, arved) alusel sõidu- ja majutuskulud ning toitlustuskulud, mis kaetakse päevarahaga Vabariigi Valitsuse kehtestatud suuruses (80 krooni päevas riigisisese lähetuse korral ja 500 krooni päevas välislähetuse korral).

Selleks on vajalik säilitada kuludokumendid ja esitada kohtule vastav taotlus. Tunnistajatasu maksmise ja kulude hüvitamise nõue lõpeb kolme kuu möödumisel ajast, mil tunnistaja viimati üle kuulati.
Kui tegemist on krimi asja tunnistamisel, siis on see sätestatud Kriminaalmenetluse seadustiku
§ 178. Kannatanu, tunnistaja, tõlgi, eksperdi ja spetsialisti kulude hüvitamine
(1) Kannatanule, tunnistajale, koosseisuvälisele tõlgile ning eksperdile ja spetsialistile, kes ei tööta riiklikus ekspertiisiasutuses, hüvitatakse seoses kriminaalmenetlusega tekkinud järgmised kulud:
1) saamata jäänud sissetulek käesoleva paragrahvi lõike 4 järgi;
2) päevaraha;
3) sõidu- ja ööbimiskulud.
(2) Tõlgile, eksperdile ja spetsialistile makstakse kohustuste täitmise eest tasu, välja arvatud juhul, kui nad täitsid oma kohustusi ametialase ülesandena.
3) Käesoleva paragrahvi lõikes 1 loetletud kulud hüvitatakse ka juhul, kui kohtuistung lükatakse edasi. Tasu ja hüvitist ei maksta isikule, kes edasilükkamise on põhjustanud.
(4) Kannatanule, tunnistajale, tõlgile, eksperdile ja spetsialistile, kellele ei säilitata töökohal palka, hüvitatakse menetleja kutsel ilmumise korral kogu töölt eemalviibitud aja eest tema keskmine palk tööandja tõendi alusel. Kui kannatanu, tunnistaja, tõlk, ekspert või spetsialist ei esita tööandja tõendit, arvutatakse hüvitis töölt eemalviibitud aja eest, lähtudes kehtivast miinimumpalgast.
(5) Vabariigi Valitsus kehtestab oma määrusega:
1) kannatanule, tunnistajale, tõlgile, eksperdile ja spetsialistile makstava tasu suuruse ning maksmise korra;
2) käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud hüvitiste suurused ja maksmise korra;
3) vajaduse korral erisused välisriigis elavale eksperdile, spetsialistile ja tõlgile tasu või hüvitise maksmisel.
Tsiviilasjas tunnistajatasu maksmist sätestab Tsiviilkohtumenteluse sedustiku
§ 53. Eksperdi-, tõlgi- ja tunnistajatasu
(1) Eksperdil ja tõlgil on õigus saada tasu kohtu ülesandel tehtud töö eest. Tõlgitasu ei maksta, kui tõlk on sama kohtu töötaja.
(2) Tunnistajal on õigus saada kohtuistungil viibimise aja eest keskmist töötasu. Kui tunnistaja ei esita tõendit oma keskmise töötasu kohta, makstakse talle hüvitist Vabariigi Valitsuse kehtestatud kuupalga alammäärast lähtudes.
(3) Kui ekspert, tõlk või tunnistaja viibib kohtuistungil väljaspool oma elukohta, hüvitatakse talle sõiduraha, korteriraha ja makstakse päevaraha Vabariigi Valitsuse kehtestatud suuruses.

Ehk on Sul sellest abi.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.