kas võib sundida puhkama

  • kati
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
17 aastat 8 kuud tagasi #29883 lisas kati
Kui puhkuste ajakavale ei ole alla kirjutatud, kas tööandja võib töötajat panna fakti ette, et sinu puhkus on sel ja sel ajal ja jutul lõpp. Seaduse järgi võib puhkuse ajakava mitteteavitamisel töötaja minna puhkama suvalisel ajal teavitades tööandjat 2 nädalat ette. Seadus kohustab tööandjat puhkust andma ja töötajat puhkama. Aga kas tööandja võib sundida töötajat puhkama tööandjale sobival ajal? Kui ajakava ei ole teatavaks tehtud. Samas töötaja ei ole puhkusesoovi ka avaldanud.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • Sirje
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
17 aastat 8 kuud tagasi #29885 lisas Sirje
Vastas Sirje teemas kas võib sundida puhkama
Kui puhkuse ajakava on jäänud tööandjal jaanuarikuus koostamata, siis peab leppima olukorraga kus töötaja valib ise endale sobiva puhkuseaja, teatades sellest tööandjat kirjalikult vähemalt kaks nädalat ette.
Puhkuseseadus sätestab:
§15. Puhkuste ajakava

(1) Tööandja koostab puhkuste ajakava iga kalendriaasta kohta ja teeb selle töötajale teatavaks jaanuarikuu jooksul. Puhkuste ajakava võib muuta poolte kokkuleppel.

(2) Puhkuste ajakava koostamisel lähtub tööandja töö korraldamise huvidest, arvestades võimaluse korral töötajate soove.

(3) Tööandja on kohustatud puhkuste ajakava koostamisel arvestama nende töötajate soovidega, kellel on vastavalt käesoleva seaduse § 16 punktidele 3-6 õigus saada puhkust neile sobival ajal.

(4) Kui tööandja ei tee puhkuste ajakava töötajale teatavaks käesoleva paragrahvi lõikes 1 toodud tähtaja jooksul, on töötajal õigus jääda puhkusele töötaja poolt valitud ajal, teatades sellest tööandjale kirjalikult ette vähemalt kaks nädalat.

§16. Puhkuse andmine töötajale sobival ajal

Töötaja soovitud ajal on tööandja kohustatud andma puhkust:
1) naisele vahetult enne ja pärast rasedus- ja sünnituspuhkust või vahetult pärast lapsehoolduspuhkust;
2) mehele vahetult pärast lapsehoolduspuhkust või naise rasedus- ja sünnituspuhkuse ajal;
3) vanemale, kes kasvatab kuni 7-aastast last;
4) vanemale, kes kasvatab 7-10-aastast last, - lapse koolivaheajal;
5) alaealisele;
6) tööga seotud tervisekahjustuse järgselt töövõime osaliselt kaotanud töötajale.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.