Palk ja tööaja arvestus

  • Ats
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
17 aastat 5 kuud tagasi #31576 lisas Ats
Tere

Mul on kohe päris mitu muret.

1) Augustis 2006 lubati mulle vestlusel ülemusega palka juurde 300.- netto. Seda aga ei tulnud ega tulnud. Hakkasin peale käima. Raha maksti tagantjärgi ja mustalt. Põhjendus oli, et keegi ei hakka sellisel ajal töölepingut muutma, et seda tehakse kevadel. Detsembris olin pikalt õppepuhkusel lõputöö koostamiseks. Seaduses on kirjas, et sel juhul tuleb maksta vähemalt miinimumpalk, kui tööandja ei maksa rohkem. Kuid selle kuu eest, tuli mulle arvele täielik töötasu. Nüüd ütles juhataja, et kuna sain selle kuu eest kogu töötasu, ei ole mul õigus enam nõuda seda 300 krooni, mis juurde lubati. Kas tööandja tohib niimoodi teha või on asjad sassis?

2) Pean olema graafikujärgselt riigipühal tööl. Mul on kindel töötasu. Kas pean saama mingisugust lisa? Tööandja ütleb, et ei pea, et see on tavaline tööpäev.

3) Meil on 4-kuuline summeeritud tööaja arvestus. Ületundide eest ei saa me lisatasu, vaid vabu päevi. Kuna töö on hooajalise loomuga, siis antakse need nn vabad päevad meile talvel, kuigi hirmus töötamine toimub kevadel ja suvel. Kas ületunde tohib asendada vabade päevadega ja teha seda alles poole aasta pärast siis, kui tööd lihtsalt pole palju?

4) Töökoht asub asustusest eemal, ka busse ei käi sinna. Tihti juhtub, et peale tööpäeva lõppu peame ootama firma poolt käima pandud väikest bussi. Vahel oli see aeg isegi pool tundi. Kuna firma on lubanud transpordi, kas see aeg ei lähe tööaja hulka? st töölt ei ole võimalik ju varem ära minna. Samuti öeldakse meile, et riiete vahetamine ja pesemine peale tööd ei lähe tööaja hulka, st seda peame tegema peale tööpäeva lõppu.

Tänan, kui keegi vastaks.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • imelik
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
17 aastat 5 kuud tagasi #31577 lisas imelik
Vastas imelik teemas Palk ja tööaja arvestus
1) Sellel põhjusel, et said õppepuhkuse ajal täis palga küll pole keeldumiseks õigus.
Aga eks nende suuliste kokkulepetega on nagu on hea kui saad aga et nõuda pole kirjaliku alust.

2) Peab maksma lisatasu.
Palgaseadus § 16. Riigipühal tehtud töö tasustamine
(1) Riigipühal tehtud töö eest makstakse vähemalt kahekordselt, olenemata sellest, kas töötati graafikukohaselt või graafikuväliselt.
(2) Kui vahetus algab riigipühaeelsel päeval ja lõpeb riigipühal või algab riigipühal ja lõpeb riigipühajärgsel päeval, tasustatakse tööd sellises vahetuses nagu riigipühal.
(3) Töötaja soovil võib tööandja hüvitada riigipühal graafikuvälist töötamist vaba aja andmisega tööl oldud aja ulatuses. Sel juhul tasustatakse riigipühal tehtud tööd nagu tööd tavalisel tööpäeval.

3) Võib ka anda vabapäeva kui selline poolte kokkulepe on aga mitte lõpmata kaugusele lükates.
lingi ka lugemiseks: www.rmp.ee/uudised/too/4950

4)Sellele jään hetkel kindla vastuse võlgu aga eeldan, et ei saagi ja ei peagi minema need ajad tööaja hulka.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • Tsura
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
17 aastat 5 kuud tagasi #31598 lisas Tsura
Vastas Tsura teemas Palk ja tööaja arvestus
Lisaks imeliku vastustele vastan 4ndale punktile. Pesemise ja riietumise aeg ning bussi ootamise aeg ei lähe tööaja hulka. Tööaeg on aeg, mil töötaja allub tööandja juhtimisele ja kontrollile. Sa ei sooviks ju, et tööandja tuleks pesemise ajal duširuumi ja näitaks näpuga, et vot siit on veel must ja et kõrvu tuleb ikka ka pesta. Ka bussi ootamise ajal kui tahad, siis istud ja ootad, kui tahad siis seisad ning teed suitsu. Palka makstakse ikka aja eest mil sa teed tööd ja teenid omanikule kasumit.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.