Koolituslepinguta töötajalt kulude sissenõudmine

  • Raul Rahulolematu
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
17 aastat 4 nädalat tagasi #33203 lisas Raul Rahulolematu
Töötaja on katseajal(töötamas 3ndat kuud). Töölepingus on kokkulepe koolituskulude kinnipidamise võimalikkuse kohta (kui koolituse maksumus ületab 8500 EEK). Töötaja on osalenud nii tööandja poolt korraldatavatel kui ka ühel väljastpoolt tellitud koolitusel. Koolituslepingut pole töötajaga eraldi sõlmitud, ainus viide koolituskulude kinnipidamise osas töölepingus on kirjeldatud eespool. Töötaja ei ole allkirjastanud ega näinud ühtegi koolitusarvet. Töötaja soovib oma algatusel 3 päevase etteteatamisega TL lõpetada, kas siis tööandjal on õigus koolituskulusid lõpparvest kinnipidada? Või takistab eraldi koolituslepingu puudumine kulude sissenõudmist töötajalt? Oletame, et tööandja arvestab tehtud koolituskuludeks 25000 EEK ja töötaja palk oli sellest 3x väiksem, siis on absurdne, et töökoha sobimatuse tõttu tuleb selline summa kompenseerida. Palun andke nõu targad inimesed! Aitäh.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • Marko T.
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
17 aastat 3 nädalat tagasi #33208 lisas Marko T.
Selle järgi, mida sa kirjeldasid (kinnipidamise VÕIMALIKKUSE kohta) julgeksin väita, et täiendav kokkulepe konkreetse kinnipidamise kohta peab lisaks TL´le olema. VÕIMALIKKUS ei sätesta veel poolte kohustusi (sisuliselt eellepe TL osana, mis näitab poolte head tahet), st tööandjal kohustus pakkuda koolitust ja töövõtjal kohustus hüvitada KONKREETNE summa või proportsioon maksumusest juhul kui lahkub töölt enne teatud aega. Või tehakse seda töötaja avalduse alusel.
Teine asi, mis mängib rolli on kindlasti ajavahemiku määratluse puudumine, st.kui kaua peab töötaja ettevõttes töötama, et koolituse peale eraldatud/kulutatud summa töötaja jaoks nulli jookseks ehk tööandja sellelt koolituselt kasu realiseerida jõuaks. Vastasel juhul hakkaksid kõik tööandjad (või võiksid seda vähemalt teha) solvumisest kantuna hakata töötajatelt kahe ja enam aasta taguseid Peep Vainu (loe: kallid) koolitussummasid kinni pidama. Kolmas asi, mis selgusetuks jääb on 8500 krooni...Kas silmas on peetud konkreetset koolitust, mille hind ületab 8500 krooni või on silmas peetud nt aasta koolituseelarvet töötaja kohta...Olen kindel, et kui tööandja sellisel kujul ilma täiendavalt töötajaga kokkuleppimata koolituskulu lõpparvest kinni peab, siis on põhjust pöörduda töövaidlusesse

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • Raul Rahulolematu
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
17 aastat 3 nädalat tagasi #33216 lisas Raul Rahulolematu
Vastas Raul Rahulolematu teemas Koolituslepinguta töötajalt kulude sissenõudmine
TL sisaldab koolituspunkti all põhimõtet, et koolitus teenitakse tasa 1a jooksul ning tööandja peab koolitusmaksumust vähendama proportsionaalselt töötatud ajaga; et töötaja annab loa koolituse jääkmaksumuse lõpparvest kinnipidada. Selle 8500 EEK on tõesti kahte pidi tõlgendatav, sest selle kohta on kirjas "koolitusmaksumus, mis ületab 8500 EEK..." Kuna sõna "maksumus" on ainsuses, siis tõlgendaks seda punkti kui mingit kindlat koolituse maksumust, mitte aga kogu eelarvet. Täiesti vaieldav punkt.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.