15 küsimust töö- ja puhkeaja ning puhkuseasenduse kohta

  • uudishimulik
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
17 aastat 1 Päev tagasi #33511 lisas uudishimulik
Palun selgitage, mis on summeeritud tööaeg ja kelle vahel ja milliste kokkulepete puhul seda rakendatakse?
Kõigil minu kaastöötajatel on töölepingus fikseeritud tööaeg 8 tundi päevas, 40 tundi nädalas? Kas seda tohib tõlgendada nii, et töötada tuleb viis päeva nädalas ja saada kaks järjestikust puhkepäeva nädalas?
Töötame toiduainetööstuses (pagari- ja kondiitritooted. Igapäevane töökoormus ja tööpäeva pikkus sõltub ennelõuna paiku saabuvast tellimusest. Aeg-ajalt (pühad, nädalalõpud) on töökoormus suurem, tööpäevad pikemad (8 - 15 tundi), aeg-ajalt lühemad (5 - 8 tundi). Töö ajatabelis on igaks tööpäevaks märgitud tööajaks 8 tundi. Tööpäeva algust ja lõppu (kellaajaliselt) ei reguleeri ükski dokument - töölepingus on viide sisekorra eeskirjadele, sisekorra eeskirjades viide töö ajagraafikule, seal aga kellaajad puuduvad. Kas sellist tööaja graafikut välja andes võib tööandja meid kutsuda tööle suvalisel kellaajal? 8-tunniks? Kas ka meil on õigus ilmuda tööle suvalisel kellaajal? Ka ei ole ette nähtud vaheaegu puhkamiseks - töö on väga suure füüsilise koormusega ja ainult püstijalu, palju on liikumist ja tõstmist. Kui sisekorra eeskirjades on ette nähtud vaid 30-minutiline lõunapaus, siis kas jalgade puhkamiseks aeg-ajalt istumine on tööandja silmis kuritegu?
Kas tööandja tohib lõunapausi aja tööajast maha arvata, kui me ei tohi lahkuda territooriumilt enne tööpäeva lõppu ja ühtegi toitlustusasutust ettevõttes ei ole. Töö iseloomu ja erineva päevakoormuse tõttu ei saa lõunapausi kindlal kellajal ja täispikkuses alati pidada.

Kui tööandja annab korralduse tulla tööle kella 9-ks hommikul ja tööpäev lõpeb (tellimuse väiksuse tõttu) kell 15.00 või enne seda, kas sellistel tööpäevadel peaks tööandja arvestama juurdemaksu tööseisaku aja eest?
Kas aeg, mis ületab 8-tunnise tööaja päevas, on ületunnitöö?? (Tekkinud ületunnid makstakse välja igakuiselt). Tegeliku tööaja arvestamise aluseks on töötajate poolt igal tööpäeval töölehele märgitud tööpäeva alguse ja lõpu kellaaeg. Harvad pole juhud, kui töötajad, kes on ise oma esitatud töötunnid kokku arvestanud, avastavad palgalipikul vähem (kuni 10 esitatud töötunni eest) arvestatud töötasu.

Tööandja poolt saadud korraldusel hiljem (kella 9-ks) tööle tuldud ja töö lõppemise järgselt ennt tööpäeva lõppu töölt lahkutud tunnid lahutatakse üldisest tööajast. Kas selline tööaja arvestus on õige?

Kui töötajale on ette nähtud kaks järjestikust puhkepäeva nädalas, siis kas ja kuidas peaks arvestatama ja tasustatama töötamist puhkepäeval?
Meil antakse iganädalaselt üks puhkepäev reeglina laupäeval, mil kõigil töötajatel on puhkepäev ja teine näiteks E või T või K. Ühel alaealisi lapsi kasvataval emal on vabad KÕIK laupäevad ja pühapäevad. Samale ametikohale samu tööülesandeid täitma on vormistatud kokku neli töötajat (erinevaid tööoperatsioone teevad samaaegselt vähemalt kolm töötajat). Reedeti ja pühapäeviti (seega enne ja peale laupäeva) - on tellimus ja seega ka töökoormus kõige suuremad. Tööandja sõnul ei ole võimalik rohkem, kui ühele (2 alaealise lapse emale) puhkepäeva anda. Ülejäänud 3 töötajat on seetõttu sunnitud töötama praktiliselt IGAL pühapäeval. Kas ja kuidas peaks sellisel juhul kompenseerima töötamist PUHKEPÄEVAL? Kas õigus isiklikule elule ja normaalsele puhkeajale on tõesti vaid valitud töötajatel?

Kui neljast töötajast üks haigestub ja jääb töövõimetuslehele ning noor ema on kogu juulikuu puhkusel, kas siis kaht seni veel töövõimelist töötajat tohib rakendada tööle 6-ks päevaks nädalas (P, E, T, K, N, R)? Kas see on vääramatu jõud???
Väljastatava toodangu ühikud on samad, kui kolme- või neljakesi töötades. Töökoormus aga kuni 2-kordne, kuna tuleb asendada puuduvat töötajat ja mõlemal olemasoleval töötajal tuleb vaheldumisi tööd teha kahe inimese tööterritooriumil. Toodang tuleb väljastada sellegipoolest õigeks kellaajaks. Selline koormuse tõus /alates 24.juunist kuni tänaseni/ on tekitanud juba "väga üleväsimuse" ja "väga tööstressi" ja "väga paha tuju" ning "väga vastumeelsuse töö ja tööandja suhtes". Kuidas peaksime oma rahulolematust olukorraga väljendama - suusõnalisest korduvast kolme-nelja inimese töö kahekesi tegemisest keeldumisest ei ole abi olnud? Asendustöötajat ei ole määratud ega tööle võetud. Jõudu sellise tempoga töötamiseks aga ei jätku enam. Kaebama (töökaitsesse) ei taha minna, kuna siis poleks enam kuskil töötada, kuna meie väikelinnakeses (Kagu-Eesti) naljalt uut töökohta leida ei ole.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • e
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
17 aastat 19 tundi tagasi #33523 lisas e
Soovitan saata teil oma firma töökeskkonnavolinik läbirääkimisele firma esindajatega.Need on kõik sellised küsimused mis on teistes firmades suudetud kooskõlastada töötajatega.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • molly
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
16 aastat 11 kuud tagasi #33526 lisas molly
selliste rikkumiste loetelu korral saaks ehk abi kui teatada asjast tööinspektsiooni

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.