Dekreet ja töövõimetusleht.

  • Grete
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
16 aastat 2 kuud tagasi #37952 lisas Grete
Tere,

1)Mind huvitab selline asi mille järgi makstakse dekreedi raha?
2)Kui tööandja jätab mu töövõimetuslehe saatmata 18päeva möödudes,omast lohakusest.Kas mul on õigus midagi nõuda?
3)Kui ma sünnitan septembris 2008,kas siis vanema hüvitist makstakse 2007a. tulude järgi?
Kas see jagatakse 12 ja sealt lähevad veel maksud maha?
Ei jaga seda asja üldse:(
Ette tänades.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • verts
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
16 aastat 2 kuud tagasi #37967 lisas verts
Vastas verts teemas Dekreet ja töövõimetusleht.
1)Nagu haiguslehel oleksid, ainult et saad 100% eelmise aasta keskmist tulu:Haigekassa arvutab ajutise töövõimetuse hüvitise kindlustatud isiku ühe kalendripäeva keskmisest tulust Maksu- ja Tolliametist saadavate sotsiaalmaksu maksmist puudutavate andmete alusel.

Kalendripäeva keskmine tulu võrdub töövõimetuslehel märgitud töövabastuse alguspäevale eelnenud kalendriaastal kindlustatud isikule arvestatud või makstud sotsiaalmaksu alusel arvutatud tulu ja arvu 365 jagatisega. Arvust 365 arvatakse maha päevade arv, millal kindlustatud isik oli töökohustuste või ametiülesannete täitmisest ajutiselt vabastatud töövõimetuslehe alusel.
2)Töövõimetuslehe peab haigekassale esitama hiljemalt 90 kalendripäeva jooksul, alates töövõimetuslehel märgitud töö- või teenistuskohustuste täitmisele asumise päevast. Töövõimetuslehe hilisema esitamise korral keeldub haigekassa hüvitise maksmisest.

Töövõimetuslehe ning hüvitise määramiseks vajalikud muud dokumendid peab tööandja esitama haigekassale 7 kalendripäeva jooksul, alates inimeselt töövõimetuslehe saamise päevast. Töövõimetuslehe koos saatekirjaga ning hüvitise määramiseks ja maksmiseks vajalike lisadega võib haigekassale saata ka posti teel.
3)Peaks küll nii olema: Vanemahüvitis arvutatakse hüvitisele õiguse tekkimise päevale eelnenud kalendriaasta sotsiaalmaksuga maksustatud tulude järgi. Tuluna arvestatakse töist Eestis sotsiaalmaksuga maksustatud tulu. Kui sotsiaalmaksu on inimese eest maksnud riik, siis seda ei arvestata töise tuluna. Samuti ei arvestata välisriikides teenitud tulu, millelt pole Eestis sotsiaalmaksu makstud.

Aastatulu jagatakse 12 kuuga, kuid 12 kuust lahutatakse eelnevalt päevad, mil vanem oli haiguslehel, hoolduslehel või rasedus- ja sünnituspuhkusel. Jagatis ongi vanemahüvitise suurus. Näiteks, kui ema jääb rasedus-ja sünnituspuhkusele märtsis 2005 ning õigus vanemahüvitisele tekib 2004 aasta tulude alusel, jagatakse 2004 aasta kogutulu 12-ga. Kui aga rasedus- ja sünnituspuhkus algab novembris 2005 ning vanemahüvitis veebruarist 2006, siis vanemahüvitis arvutatakse järgnevalt: 2005 aasta tulud jagatakse 10 kuuga. Arvestamata jäetakse rasedus- ja sünnituspuhkusel oldud kuud.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.