Puudega lapse vanema õigused tööl?!

  • anni
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
16 aastat 1 Kuu tagasi #38504 lisas anni
Tere! Kuna kasvatan 4a puudega last, siis millised õigused kehtivad nendele lastevanematele?! Tean, et töölähetused ning erandkorras tööletulekuid on tööandjal nõuda vaid töötaja nõusolekul. Samuti peab tööanda võimaldama ka lisapuhkust 1 päev ühes kuus. Kas see on ka maksustatav ning kuidas seda tööandjale teada anda?! Kas töötaja peab ise mingi avalduse tööandjale tegema või lepitakse selles kirjalikult kokku juba enne töölepingu sõlmimist ning graafiku koostamist?!
Tänan juba ette targa nõu eest.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • L
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
16 aastat 1 Kuu tagasi #38507 lisas L
Naist kes kasvatab lapsinvaliidi, võib rakendada ületunnitööle, tööle ööajal või puhkepäeval, saata töölähetusse vaid tema nõusolekul.

Lastega seoses võib nõuda täiendavat lapsepuhkust - ema või isa saab vastavalt oma soovile igal tööaastal lapsepuhkust 3 kalendripäeva, kui tal on 1 või 2 alla 14-aastast last või 6 kalendripäeva, kui tal on 3 või enam alla 14-aastast last või vähemalt 1 alla 3-aastane laps. Selle puhkuse saamiseks tuleb tööandjale kirjutada sooviavaldus. Puhkusepäeva tasu makstakse riigieelarve vahenditest tööandja kaudu ning selle suurus on 66 krooni päeva eest. Kui mõne tööaasta eest jääb täiendav lapsepuhkus kasutamata, seda tagantjärele ei anta ega hüvitata rahaliselt. Veel on tööandja kohustatud töötaja soovil andma täiendavat palgata lapsepuhkust kuni 18-aastast puudega last kasvatavale vanemale. Täiendavat palgata lapsepuhkust antakse kuni 14 kalendripäeva poolte kokkuleppega määratud ajal. Puhkusegraafiku koos¬tamisel on tööandja kohustatud arvestama alla 7aastast last kasvatava vanema õiguse¬ga saada puhkus talle sobival ajal.

Lisaks on puudega lapse ühel vanematest õigus saada lapse kasvatamiseks 1 lisapuhkepäev kuus, mille eest tasutakse keskmise palga alusel riigieelarve vahenditest. Puhkepäeva saamiseks peab esitama tööandjale vastavad dokumendid ja tõendi, et teine vanem soodustust ei kasuta.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.