taas kord sünnitus- ja vanemahüvitis

  • Kaja
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
15 aastat 10 kuud tagasi #39318 lisas Kaja
Küsimus selline, kui sünnitustähtajaks on määratud 17 dets 2008, siis on õigus jääda dekreeti ehk sünnituslehele 70 päeva enne tähtaega ehk siis 8. oktoober. Sünnitushüvitise maksmise eelduseks on kehtiv tööleping. Sünnituslehe kestvus on 140 päeva (kas see on muutumatu arv või lõpetatakse leht lapse sünnikuupäevaga? ). Saan aru nii, et sünnitushüvitise suurus sõltub siis 2007 aastal makstud sots.maksust ehk nagu tavaline haigusleht?
Nüüd põhiline küsimus - mis aasta järgi arvutatakse siis minu vanemahüvitis kas 2007 või 2008?
Kolmas küsimus on selles, et kui ma olen tänaseks võtnud välja kogu oma puhkuse, kuid sooviksin veel võtta tääandjaga kokkuleppel palgata puhkust, siis kuidas mõjutab see minu hüvitisi? Kas palgata puhkuse ajal maksab tääandja sots.maksu? Olen lugenud, et palgata puhkusega peatub kahe kuu pärast ka haigekassa, aga kas ma teoreetiliselt jääksin siis kindlustamata ravikindlustuse mõttes või mis siis juhtuks?

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • imelik
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
15 aastat 10 kuud tagasi #39325 lisas imelik
1.Sünnituslehe kestvus on 140 päeva (kas see on muutumatu arv või lõpetatakse leht lapse sünnikuupäevaga? ).
See on muutumatu arv kui sul on tegemist mitmikute sünni või tüsistusega sünnitusega siis 154 päeva.

2. Saan aru nii, et sünnitushüvitise suurus sõltub siis 2007 aastal makstud sots.maksust ehk nagu tavaline haigusleht?
Jah 2007a makstud sots.maksust. Ei ole nii nagu tavaline haigusleht, haigushüvitis on alates teisest päevast ja 80% aga sünnitushüvitis on esimesest päevast ja 100%.

3.Nüüd põhiline küsimus - mis aasta järgi arvutatakse siis minu vanemahüvitis kas 2007 või 2008?
Kuna sünnitusleht lõppeb 2009 aastal siis tekib sul vanemahüvitise õigus 2009 aastal ja seega aluseks 2008a. sots.maksuga maksustatud tulu.

4. Tööandja ei pea maksma palgata puhkuse aja eest sots.maksu kui vormistab HK-s TL peatumise, palgata puhkuse eest sa tasu ei saa aga vanemahüvitise arvutamisel lähevad päevad arvesse nii, et ära võta p.puhkust.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.