uues töölepinguseaduses...

  • tähelepanek
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
15 aastat 4 kuud tagasi #42212 lisas tähelepanek
uues töölepinguseaduses... lisas tähelepanek
Lepingus siis järgmine punkt:
§ 61. Töötaja nõudmisel teisele tööle alatiseks üleviimine

(1) Kui arsti otsusega on töötajale senise töö jätkamine tervise tõttu vastunäidustatud ja tööandjal on teist tööd, mida töötaja tervis võimaldab teha, on töötajal õigus nõuda enda üleviimist sellisele tööle.

(2) Kui tööandja on süüdi töötaja tervise muutumisel selliseks, mis ei luba tal senise töö jätkamist, on töötajal õigus nõuda enda üleviimist teisele tööle ja selleks vajalikku väljaõpet tööandja kulul. Väljaõppe ja teise töö tegemise ajal tagab tööandja töötajale endise töö järgse keskmise palga.

(3) Kui tööandjal ei ole võimalik töötajat üle viia tema tervisele vastavale tööle, lõpetatakse tööleping § 86 punkt 4 alusel.

Pööran tähelepanu lõigetele 2 ja 3. Teises lõikes on kõik arusaadav, kuid kolmas lõige on mu meelest ebaõiglane või segane. Nimelt loen mina välja et töötajal on õigus nõuda kergemat tööd, kui tema tervis on kahjustunud töötades, kuid kui tööandjal pole kergemat tööd anda, siis lihtsalt laseb su lahti, et sa enam ei vasta "nõuetele".
Kuidas teie seda näete?
Ootan kommentaare.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • imelik
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
15 aastat 4 kuud tagasi #42214 lisas imelik
Vastas imelik teemas uues töölepinguseaduses...
See §61 on vanast ehk kehtivast TLS-st mitte uuest mis hakkab kehtima alles 01.07.09.

Mis sulle arusaamatu on? Loomulikult kui töötaja ei saa teha enam TL kokkulepitud tööd ja kergemat tööd pole tööandjal ka anda siis tuleb ju TL lõpetada.

§86 4) on TL lõpetamine töötaja mittevastavusel oma ametikohale või tehtavale tööle tööoskuse või tervise tõttu, millel on etteteatamiseaeg 1 kuu ja hüvitis ühe kuu keskmise palga ulatuses.

TLS§ 101. Töölepingu lõpetamine töötaja mittevastavusel oma ametikohale või tehtavale tööle tööoskuse või tervise tõttu

(1) Tööandjal on õigus lõpetada tööleping § 86 punktis 4 ettenähtud alusel, kui töötaja ei tule toime oma tööülesannete täitmisega ebapiisava tööoskuse või tervise tõttu. Tööandja võib töölepingu samal alusel lõpetada ka siis, kui:

1) töötajal puudub dokument või õigus, mille olemasolu on vastavale tööle lubamise kohustuslik eeltingimus;

2) töötaja ei vasta oma tööle või ametikohale ebapiisava keele- või suhtlemisoskuse tõttu;
3) töötaja ei täienda erialaseid teadmisi (sealhulgas riigikeele ja võõrkeelte oskust), kui see on tööks vajalik ja tööandja on talle selleks tingimused loonud vastavalt kokkulepitud korrale.

(2) Töötaja tervise halvenemine võib olla töölepingu lõpetamise põhjuseks, kui see on püsiva iseloomuga ja takistab senise töö jätkamist või välistab senise töö jätkamise.

(3) Töötaja kutseoskuse vastavust täidetavale ametikohale või tehtavale tööle hindab tööandja. Töötaja tervise vastavus määratakse kindlaks arsti otsusega.

(4) Tööandja võib lõpetada § 86 punktis 4 ettenähtud alusel töölepingu, kui töötajale ei ole võimalik pakkuda teist tööd või kui töötaja on keeldunud pakutud tööst.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • tähelepanek
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
15 aastat 4 kuud tagasi #42256 lisas tähelepanek
Vastas tähelepanek teemas uues töölepinguseaduses...
okei, kuid tööandja on süüdi töötaja tervise muutumisel selliseks, mis ei luba tal senise töö jätkamist. Seega mulle tundub, et see nö lahtilaskmine on ülekohtune. OK, lastakse lahti, kuid sellele peaksid järgnema mingisugused hüvitised, mis korvaksid põhimõtteliselt töö pärast tervise kaotanud inimese edasised sissetulekud.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • imelik
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
15 aastat 4 kuud tagasi #42257 lisas imelik
Vastas imelik teemas uues töölepinguseaduses...
Mis siis teha tuleks sinu meelest hoida isik tööl kuigi tööd ta teha ei suuda. On olemas kutsehaigused kas oled neist midagi kuulnud ja on olemas ka kutsehaigushüvitis.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.