dekreediraha ja vanemahüvitis

  • Moonika
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
15 aastat 1 Kuu tagasi #43065 lisas Moonika
Tere!

Olen 20.nädalat rase, arst pakkus sünnikuupäeva välja 13-14.oktoober kirjas rasedakaartil(kuigi iga korraga muutub UH järgi, vahel isegi 6.okt).
Eelmine aasta oli tööl osakoormusega (firma majandusraskused), aasta sissetulek oli 27 tuhat ja dets koondati. (rasedaks jäin jaanuaris). See aasta pole tööd saanud, haigekassa on kuna olen üliõpilane.
Samas on võimalus end tuttava firmasse tööle võtta, et dekreediraha saada. Sain aru, et min.palga ulatuses tuleb dekreediraha.

Küsimus nüüd:
Mis ajal peaksin töölepingu tegema firmaga, et saada dekreediraha (kas oleneb dekreediraha ka töölepingus väljatoodud palgasummast ja kas on vahet, et kas olen tööl seal nüüd 3 või 2 kuud?. näiteks kas 4500kr või 10000 kr kuus). Kuna 2009 min.emapalk on suurem kui 2008a oma, kas on võimalik saada mul 2009 a min.emapalka, mis kuust peaksin siis dekreeti minema ja mis kuust töölepingu tegema.

Tänades,
Moonika

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • Kerli
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
15 aastat 1 Kuu tagasi #43069 lisas Kerli
Vastas Kerli teemas dekreediraha ja vanemahüvitis
Tere! mul on Sinuga üsna sarnane olukord ja olen ka seoses dekreedirahade ja vanemahüvitisega segaduses. Olen 22. nädalat rase ning sünnitustähtaeg on 29.sept või oktoobri algus. Eelmine aasta tegin vahepeal nö. juhutöid ja aasta sissetulek oli väga väike, täpselt ei teagi palju aga alla 10 000 kr kindlasti, kuid sotsiaalmaksu maksin riigile siiski (olin sel ajal õpilane). Selle aasta märtsist aga olen tööl ning saan iga kuu korralikult palka. Sotsiaalametist uurides vanemahüvitise kohta, et kas hakkan saama 2008. a tulude või 2009. a tulude järgi, sain aru, et 2009. a tulude järgi. Lugesin veel kusagilt, et kõik, kes lähevad 14. august või hiljem dekreeti, makstakse tulu 2009.a järgi, (kui nüüd õigesti aru sain ja see info aegunud pole.) Dekreet on siis 140 päeva ja vanemahüvitis hakkab vist laekuma siis alates jaanuar 2010 ning seetõttu saabki hüvitist 2009- ehk eelneva aasta järgi. Sul peaks siis samamoodi olema. Aga kui palju siis dekreedirahasid u. võiks saada, kui eelmise aasta tulud jäid alla min. palga? 4350 kr?

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • Moonika
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
15 aastat 1 Kuu tagasi #43089 lisas Moonika
Vastas Moonika teemas dekreediraha ja vanemahüvitis
Sain vastuse:
Kui vormistada tööle (oluline on et tööleping on sõmitud hetkeks kui jääd rasedus-sünnituspuhkusele ja sind on TÖÖTAJANA Haigekassas vormistatud...NB! kui sinu kindlustus on katkenud on seal ooteaeg...) saad minna rasedus-sünnituspuhkusele. Umbes kuu enne dekreeti jäämist st 2 kuud enne sünnituse tähtaega on piisav asjaajamiseks.

Kui lähed rsp-le ja teed seda PÄRAST 14.augustit, lõpeb see 2010.a ja sina kui 2009.a pisut töötanu saad VH-ks 2010.a miinimumpalka (mis see on, ei tea ennustada).

Kui sa ei lähe tööle, saad VH alates sünnitusest ja 2008.a alusel aga mitte keegi kes 2008.a pisutki töötas ei saa alla miinimumpalga! St 4350-tm/kuus on garanteeritud.

Ja veel-kui määratud on MIINIMUMPALK, siis kui 2010.a miinimumpalk tõuseb, saad uut miinimumpalka nagunii.

Mis sa tööle vormistades võidad?
*kui jõuad teenida pisut palka
+
dekreet + VH on kokku 575p e 19k, mittetöötaja VH sünnitusest alates 18k

VH suurus ON SAMA.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.