Tööaja muutmine, kas peab nõus olema?

  • Johanna
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
13 aastat 1 nädal tagasi #48333 lisas Johanna
Tööandja tahab muuta töötegemise päevi. Kui enne töötas inimene E-R ni siis nüüd tuleb töötada ka laupäeval. 2 puhkepäeva ikka tagatud aga mitte nädalavahetusel. Töötajal 7 aastane laps, kes läheb ka kooli, esimesse klassi. Kas on õigus keelduda laupäevasest töötamisest ja mis alusel. Mõni lapsevanem tahab oma lapsega aega ka veeta eriti nädalavahetustel.

Aitäh abi eest :)

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • Johanna
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
13 aastat 1 nädal tagasi #48334 lisas Johanna
Täpsustan, et esimese klassi laps ei istu ju üksi päev otsa kodus. Siis tuleks otsida hoidja või leida mingi muu lahendus. 1 klass on rohkem harjumisperiood, kus laps õpib ise hakkama saama. Töötaja elukaaslane käib samuti laupäeviti tööl ja laps peaks seega üksi olema.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • imelik
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
13 aastat 1 nädal tagasi #48335 lisas imelik
TLS §47. Tööaja korraldus
(1) Töötaja on kohustatud täitma tööülesandeid tööandja ettevõttes või käitises tavalisel ajal (tööaja korraldus), kui ei ole kokku lepitud teisiti. Tööaja korraldus hõlmab eelkõige tööaja algust, lõppu ja tööpäevasiseseid vaheaegu.
(4) Tööandja võib tööaja korraldust ühepoolselt muuta, kui muudatused tulenevad tööandja ettevõtte vajadustest ja on mõlemapoolseid huve arvestades mõistlikud.

www.sm.ee/fileadmin/meedia/Dokumendid/To.../TLS_kasiraamat_2011 .pdf

Paragrahv 47 sätestab tööaja korralduse regulatsiooni, mille eesmärgiks on kehtestada tööaja korralduse õigustatud isik ja sisu. Tööaja korralduse eesmärgiks on töö tegemise aja kindlaksmääramine, eelkõige tööaja alguse, lõpu ja tööpäevasiseste vaheaegade määramine (TLS § 47 lõige 1). Tööaja korralduse õigus on tööandjal, kes peab töötajate kaasamise põhimõttest lähtuvalt informeerima ja konsulteerima töötajate esindajate või töötajatega tööaja korralduse küsimustes
vastavalt töötajate usaldusisiku seaduses ette nähtud korrale. Töö ettevõttesisese korraldamise, sealhulgas tööaja korralduse, aluseks on ettevõttes kehtestatud reeglid, mis kajastavad ettevõttesiseid vajadusi ja millest lähtuvalt määratakse tööaja alguse ja lõpu
ajad. Tööaja korraldusest peab tööandja teavitama töötajat töölepingu sõlmimisel (TLS § 5 lõige 1 punkt 11), mis annab pooltele võimaluse vajadusel ka ettevõtte tavalisest tööajast erinevalt kokku leppida, kui tavaline tööajakorraldus töötajale ei sobi.
Tööaja korralduse hulka kuulub TLS § 47 lõike 1 alusel õigus tööpäevasisesele vaheajale, mille nõudeõigust täpsustavad TLS § 47 lõiked 2 ja 3, mis kehtestavad tööpäevasiseste vaheaegade miinimumtingimused. Tööpäevasisese vaheaja regulatsioon põhineb direktiivil 2003/88/EÜ ja direktiivil 94/33/EÜ. TLS § 47 lõige 2 sätestab tööandja kohustuse anda töötajale 30-minutiline vaheaeg vähemalt 6-tunnise töötamise järel. Tööpäevasisese vaheaja võib lugeda tööajaks, kui töö iseloomu tõttu ei ole võimalik vaheaega anda. Sellisel juhul peab töötajal olema võimalus puhata ja einestada tööajal (TLS § 47 lõige 2 lause 2). Alaealistele töötajatele tuleb vaheaeg anda 4,5-tunnise töötamise järel.
Kuna tööaja korralduse aluseks on ettevõtte vajadus, siis on põhjendatud ka vajaduse muutumisel tööaja korralduse muutmine. TLS alusel on tööandjal võimalik tööaja korraldust ühepoolselt muuta, kui muutmine on ajendatud ettevõtte vajadusest ning muudatus arvestab töötaja huvidega (TLS § 47 lõige 4). Kas töötaja huvidega on muudatuste tegemisel arvestatud, tuleb välja selgitada igal üksikjuhtumil eraldi. Näiteks peab tööandja arvestama tööaja alguse varasemaks nihutamisel, et muudatus ei takista oluliselt töötajate töölejõudmist (ühistranspordi kasutamise võimalus varasemal kellaajal jms).

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • ann
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
13 aastat 1 nädal tagasi #48338 lisas ann
üldiselt on mõttekam leida võimalus, et olete elukaaslasega üksteise alla laupäeviti kodus, kui töögraafikud võimaldavad.
Väga paljud peavad oma lapsi kasvatama nii, et käivad tööl 3 ja 4 vahetuses ka öösiti, 12 ja 24 tunni kaupa. Nädalavahetustest ei tea mina juba 15 aastat midagi.Kui tahan tööl käia, siis tuleb elu ümberkorraldada, kui töö meeldib.Või abilisi leida - vanaemad, tädid...

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.