Tööaeg

  • Volinik
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
12 aastat 4 kuud tagasi #49266 lisas Volinik
Tööaeg lisas Volinik
Tööandja väidab,et töötaja võib töötada 56 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul,kui üle selle siis alles sekkub vahele töökaitse.Töölistel on tehtud summeeritud tööaja leping so.jaanuaris 40h nädal,veebr.40h nädal,märts 32h,aprill 20h jne.Kas tööandja peaks tegema uue lepingu[lepingu lisa],kui tööaeg märtsis tahetakse panna 42,5h nädalas.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • imelik
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
12 aastat 4 kuud tagasi #49267 lisas imelik
Vastas imelik teemas Tööaeg
56h pole küll õige, lepingus peaks olema ikka ühene nädala tundide arv ehk siis kui täistööajaga siis ongi 40h nädalas aga kuna on summeeritud tööaja arvestus on 4 kuud siis võibki juhtuda, et vahel on 40h vähem vahel rohkem töötunde ja 4 kuu lõpus siis selgub kas on ületunnid või hoopiski alatunnid. Iga päevase ja iga nädalase kohustusliku puhkeaega aga ei tohi ületada.
Töölepingus ei tohi olla 42,5h nädalas, sest max.on 40h nädalas. Eraldi kokkulepe tuleb teha kui minnaksegi suuremale koormusele aga puhkeajad ei tohi ikkagi kannatada.

TLS §46. Töö tegemise aja piirang
(1) Tööaeg kokku ei tohi ületada keskmiselt 48 tundi seitsmepäevase ajavahemiku kohta kuni neljakuulise arvestusperioodi jooksul, kui seaduses ei ole sätestatud teistsugust arvestusperioodi.

(3) Tööandja ja töötaja võivad leppida kokku käesoleva paragrahvi lõikes 1 sätestatust pikemas tööajas, kui tööaeg kokku ei ületa keskmiselt 52 tundi seitsmepäevase ajavahemiku kohta neljakuulise arvestusperioodi jooksul ja kokkulepe ei ole töötajale ebamõistlikult kahjustav. Töötaja võib kokkuleppe igal ajal üles öelda, teatades sellest kaks nädalat ette.

(4) Töötajal on õigus keelduda käesoleva paragrahvi lõikes 3 nimetatud kokkuleppe alusel ületunnitöö tegemisest ning tööandja asukoha (elukoha) tööinspektoril on õigus ületunnitöö keelata või seda piirata, kui tööandja ei täida käesoleva paragrahvi lõikes 3 nimetatud tingimusi ega tööohutuse ja töötervishoiu nõudeid.

(5) Tööandja peab käesoleva paragrahvi lõikes 3 nimetatud kokkuleppe alusel tööd tegevate töötajate üle eraldi arvestust, mille ta esitab asukoha (elukoha) tööinspektorile ja töötajate esindajale nende nõudmisel.

§51. Igapäevane puhkeaeg
(1) Kokkulepe, mille kohaselt töötajale jääb 24-tunnise ajavahemiku jooksul vähem kui 11 tundi järjestikust puhkeaega, on tühine, kui seaduses ei ole sätestatud teisiti.

§52. Iganädalane puhkeaeg
(1) Kokkulepe, mille kohaselt töötajale jääb seitsmepäevase ajavahemiku jooksul vähem kui 48 tundi järjestikust puhkeaega, on tühine, kui seaduses ei ole sätestatud teisiti.

(2) Kokkulepe, mille kohaselt töötajale jääb summeeritud tööaja arvestuse korral seitsmepäevase ajavahemiku jooksul vähem kui 36 tundi järjestikust puhkeaega, on tühine, kui seaduses ei ole sätestatud teisiti.

(3) Eeldatakse, et iganädalane puhkeaeg antakse laupäeval ja pühapäeval.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.