Massaaz tööandja kulul

  • Maris
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
9 aastat 6 kuud tagasi #51670 lisas Maris
Tere!

Meil oli ettevõttes töötajate tervisekontroll ja mulle kirjutati välja massaaži 10x60 min aastas.

Kas saan küsida, et kas tööandja saaks selle eest maksta, ilma erisoodustusmaksu maksmata?

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • imelik
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
9 aastat 6 kuud tagasi #51671 lisas imelik
Vastas imelik teemas Massaaz tööandja kulul
5. Töötervishoiuarsti soovitused

Tööandja peab tagama, et töötaja tervis tema juures töötades ei halveneks, mistõttu selle kohustuse täitmiseks tehtavad kulud on ettevõtlusega seotud. Seega on maksuvabad sellised töötaja tervise heaks tehtavad kulud, mille vajadus tuleneb otseselt töötaja töötamisest selle tööandja juures, olenemata sellest kas kulud on tehtud töötaja taastusravi korraldamiseks, ennetustegevuse meetmete kavandamiseks ja rakendamiseks eesmärgiga terviseriske vältida või vähendada vmt.

Kulutusi tervisele, mida töötaja teeks ka siis, kui ta selle tööandja juures kokkulepitud tööd ei teeks, ei ole tööandjal kohustus katta. Kui tööandja seda teeb, käsitletakse kulutust erisoodustusena ning see kuulub maksustamisele. Siia alla kuuluvad eeskätt üldised tervise heaks tehtavad kulutused, nt kulud spordiharrastustele (aeroobika, ujumine, jõusaal jne), lõõgastumisele (spa-külastused jne) jne.

Selliste kulutuste hüvitamine on maksustatav ka siis, kui neid on soovitanud töötervishoiuarst. Need soovitused võivad töötervishoiuarsti poolt olla vajalikud ja õiged töötaja üldise füüsilise vormi säilitamiseks ja enesetunde parandamiseks vms, kuid ei tähenda, et neid võiks tööandja teha maksuvabalt.

Maksustamisele ei kuulu töötervishoiuarsti soovituse alusel konkreetsele isikule tulenevalt tema töö iseloomust ennetustegevuseks või taastusraviks tehtavad kulud. Hea tava näeb ette, et arst määrab oma otsuses soovitused arusaadavalt (kestus, kui palju protseduure jms), mis aitab arsti taotlusi mõista ja juhiseid täpselt täita. Seega, kui arsti soovitus on arusaadav ja täidetav ning seotud konkreetse töötaja töö iseloomust tuleneva võimaliku tervisekahjustuse ennetamise või vähendamisega (nt arvutiga töötavale töötajale soovitati käia kuu aja jooksul 10 korda õlavöötme massaažis), siis probleeme pole. Kuid kui soovitus on üldsõnaline, mille põhjal tööandja maksab näiteks töötaja poolt ujula kasutamise eest, siis on tegemist erisoodustusega.
Maksuhalduriga samale seisukohale on asunud ka kohtud, vt nt Tallinna Ringkonnakohtu lahend 24.11.2010, nr 3-08-1465
www.emta.ee/index.php?id=23811#arsti soovitused

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • Maris
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
9 aastat 6 kuud tagasi #51672 lisas Maris
Vastas Maris teemas Massaaz tööandja kulul
Füsioloogilise ohuteguri vähendamiseks, töövõime säilitamiseks töö iseloomu tõttu on vajalik ravimassaaž õlavöötmele-kätele-seljale 60 min 10 korda aastas; regulaarne tegelemine tervisespordiga ujumine; võimlemine (sh vesivõimlemine, jooga, jõusaal, aeroobika) 60 min 1 kord nädalas.

See tundub päris konkreetne. Et võin siis tööandjalt küsida, et ta mu massaaži eest tasuks? Siin on ka ujumine konkreetsete sagedustega välja toodud, kas sellisel juhul on seda ka võimalus ilma eridoodustuseta?

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.