Vanemahüvitis

  • Elar
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
19 aastat 7 kuud tagasi #22003 lisas Elar
Vanemahüvitis lisas Elar
Kas keegi virk ja tragi inimene on ehk teinud mingi tabeli, kuidas saaks ise lihtsate lahtrite täitmisega välja arvutada vanemahüvitise suurust?

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • brita
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
19 aastat 7 kuud tagasi #22005 lisas brita
Vastas brita teemas Vanemahüvitis
mingit kindlat tabelit ei tea kuid kui viitsid natuke mõelda on see jutt päris hea. Vanemahüvitis arvutatakse hüvitisele õiguse tekkimise päevale eelnenud kalendriaasta sotsiaalmaksuga maksustatud tulude järgi. Tuluna arvestatakse töist Eestis sotsiaalmaksuga maksustatud tulu. Kui sotsiaalmaksu on inimese eest maksnud riik, siis seda ei arvestata töise tuluna. Samuti ei arvestata välisriikides teenitud tulu, millelt pole Eestis sotsiaalmaksu makstud.
Aastatulu jagatakse kuude arvuga, mil vanem ei olnud rasedus- ja sünnituspuhkusel ega haiguslehel. Jagatis ongi vanemahüvitise suurus. Näiteks, kui ema jääb rasedus-ja sünnituspuhkusele märtsis 2004 ning õigus vanemahüvitisele tekib 2003 aasta tulude alusel, jagatakse 2003 aasta kogutulu 12-ga. Kui aga rasedus- ja sünnituspuhkus algab novembris 2004 ning vanemahüvitis veebruarist 2005, siis vanemahüvitis arvutatakse järgnevalt: 2004 aasta tulud jagatakse 10 kuuga. Arvestamata jäetakse rasedus- ja sünnituspuhkusel oldud kuud.

Kui vanem ei töötanud hüvitisele õiguse tekkimisele eelnenud aastal, siis makstakse vanemahüvitist hüvitise määras, mis 2004. aastal on 2200 krooni.
Kui vanem nimetatud aastal töötas, kuid tema keskmine sissetulek jäi alla alampalga, makstakse vanemahüvitist alampalga määras. 2004. aasta alampalk on 2480 krooni.
Vanemahüvitise ülempiir on üle-eelmise aasta kolmekordne keskmine palk. 2004. aasta ülempiiriks on 15 741 krooni.

Aasta vahetudes juba määratud vanemahüvitise alam- ja ülemmäärad ei muutu. Kui vanemahüvitise suuruseks on alampalga määr ning aasta vahetudes alampalk tõuseb, jätkatakse vanemahüvitise maksmist uues alampalga määras.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.